Edith van den Elzen

Kiem
Korte fictiefilm

Wanneer acteert een persoon goed, wanneer is het authentiek? Moet iemand goed acteren om authentiek over te komen? Moet iets ‘echt’ zijn of kun je de werkelijkheid aanpassen, zolang de geloofwaardigheid overeind blijft staan? Edith zoekt naar antwoorden op deze vragen door een filmisch maar ook sociaal experiment met twee meisjes van haar eigen leeftijd aan te gaan. Een duidelijk beginpunt. Twee mensen die een gedwongen vriendschap aangaan. Die onvermijdelijk met elkaar in contact komen.

Één weekend leven deze meisjes samen en worden ze op de huid gevolgd door een camera. Hierbij zoekt Edith ter plekke naar haar beeldtaal. Een beeldtaal die speels en eigenzinnig is, net zo onderzoekend als haar werkwijze. Dichtbij de situatie, aftastend in de ruimte.

Tijdsduur:  15 minuten
Cast: Sezen Ornek, Yvonne Kishna
Geluid: Denisa Uherova
Montage: Ruby van de Watering

Dit project is nog in proces

Over Edith

De mens is een onverwacht wezen die Edith continu centraal stelt in haar films. Door de uitkomst nog niet uit te schrijven, ontstaat een spontaniteit die ze zelf niet had kunnen bedenken. Ze werkt dicht tegen het documentaire aan en probeert de mens close en in zijn pure vorm te vangen.

Het nog niet weten van de uitkomst is voor haar een belangrijke werkwijze. Er kan nog veel veranderen en ze verscherpt zichzelf in de post-productie fase. Door iets te maken, heeft ze iets om te bekijken en te analyseren, beter dan dat ze soms van te voren met woorden kan doen.

Thema’s binnen Edith’s werk variëren van opgroeien, zelfontwikkeling, persoonlijke anonimiteit, sleur en dagelijkse routine en een zoektocht naar het nieuwe. De toeschouwer wordt heel even een observant die een inkijkje krijgt in andermans leven. Op subtiele wijze wil ze een zekere poëzie naar boven brengen, zonder deze te overdrijven. Ze houdt van het rauwe straatbeeld en laat plekken zien zoals ze oorspronkelijk zijn. De camera blijft close en rond het onderwerp, ze werkt bijna altijd handheld om het zoekende aspect te benadrukken. Soms filmt ze alleen maar omdat het erg veel voldoening geeft om te filmen, omdat een onderwerp haar op dat moment opeens veel prikkelt. Het materiaal kan ze  dan nog jaren opgeslagen hebben, met in haar achterhoofd daar ooit nog iets mee te doen.

Contact

E: edith.elzen@gmail.com